Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η πρόκληση για την Ν.Δ. είναι η οικοδόμηση του μέλλοντος. Το μέλλον αυτό προσδιορίζεται με πέντε λέξεις :Άνοιγμα(ανοικτή κοινωνία) – Θάρρος-Αξιοκρατία-Ασφάλεια-Ελευθερία.

Άνοιγμα(ανοικτή κοινωνία):Θέλουμε μια ανοικτή Ελλάδα. Θέλουμε μια χώρα όπου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα έχουν ισότητα ευκαιριών. Θέλουμε μια χώρα με περισσότερη διαφάνεια ,με εκσυγχρονισμένες και καινοτόμες δομές. Θέλουμε να δώσουμε αξιοπρέπεια στους πολίτες. Θέλουμε οι πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες.
· Θέλουμε ένα κράτος φιλικό, εξυπηρετικό. Να κάνει τους πολίτες υπεύθυνους και τις επιχειρήσεις να μπορούν να αναπτύσσουν τις δραστηριότητες τους χωρίς εμπόδια αλλά με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Δεν θέλουμε μονοπώλια .
· Θέλουμε να δώσουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις την δυνατότητα των επιλογών και της ανάπτυξης τους σε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.
· Θέλουμε μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτρέπεται εύκολα η πρόσβαση στις πληροφορίες ,στα αποτελέσματα της έρευνας, στην πίστωση ,στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
· Θέλουμε την εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων σε ολόκληρη τη χώρα, για να ξεπεράσουμε το «ψηφιακό χάσμα» και να μεταδίδονται οι πληροφορίες δωρεάν και με εύκολη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες.
· Θέλουμε άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
· Θέλουμε μια χώρα που να ευνοεί την ένταξη όλων των πολιτών της και όπου κανείς δεν θα αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις οικονομικές και κοινωνικές. Θέλουμε μια χώρα που δίνει περισσότερο βάρος στην δραστηριότητα των γυναικών ώστε με αξιοπρέπεια, να παρέχουμε το χώρο και την δυνατότητα να αναλάβουν ίδιες ευθύνες με τους άνδρες και να συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Θάρρος: Θέλουμε μια Ελλάδα που να ξέρει να ερμηνεύει και να απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας. Μια χώρα που προσφέρει λύσεις στο αίτημα για αλλαγές στην κοινωνία.
· Μια χώρα που δεν εισάγει διακρίσεις σε βάρος οποιουδήποτε από τους πολίτες.

· Μια χώρα που η κοινωνία θα απελευθερωθεί από τον ζυγό της δουλείας και της τυραννίας των συντεχνιακών συμφερόντων.

· Mια χώρα που η Παιδεία παρέχεται σε όλους .Προώθηση της αριστείας , με εκπαιδευτικά ιδρύματα που να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς.

· Μια χώρα στην οποία η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Η απάντηση στην δημογραφική πρόκληση πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Να σχεδιάσουμε κίνητρα για την εξισορρόπηση του πληθυσμού στην χώρα. Να κάνουμε την ύπαιθρο ελκυστική στην νεολαία ,παρέχοντας τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για υψηλής ποιότητας ζωή, για ικανοποίηση δημιουργικών ανησυχιών.

· Μια χώρα που εφαρμόζει πολιτικές φιλικές για το περιβάλλον και την αειφορία. Αγώνας για την προστασία του κλίματος. Με καινοτόμες πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο . Με δεσμεύσεις για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- Επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.


· Μια χώρα που να διαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά με υπευθυνότητα. Να περιορίσει το δημόσιο χρέος με γενναία μέτρα. Γι’ αυτό το σκοπό να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του λαού και να δώσουν το καλό παράδειγμα ,πρώτοι από όλους , οι αποτελούντες το πολιτικό προσωπικό.

· Μια χώρα στην οποία εφαρμόζεται αυστηρός έλεγχος των δημοσίων δαπανών, κυρίως όσο αφορά την αποδοτικότητα τους. Θεσμοθέτηση και εισαγωγή και στη χώρα μας Ειδικής Υπηρεσίας που να ελέγχει , πέραν της νομιμότητας , και την αποδοτικότητα των δαπανών. Δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής με κάθε πρόσφορο μέσο.

· Μια χώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα καταθέσει στην Βουλή πλήρως επεξεργασμένη πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την είσοδο της στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης [Σχέδιο δεκαετούς διάρκειας -Δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων - Κινητοποίηση της κοινωνίας .]

· Μια χώρα που θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση ώστε με καινοτόμα μέτρα να αντιμετωπίζει την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.[κοινωνική στέγαση- εξασφάλιση τροφής- κάρτα σίτισης- αντιμετώπιση της ανεργίας κλπ ].

· Μια χώρα που τα δάση , η φυσική και ιστορική κληρονομιά προστατεύονται και αναδεικνύονται. Το άγος της αυθαίρετης δόμησης σταματά , χωροταξική οργάνωση της χώρας εκσυγχρονίζεται και τα νησιά και ο παράκτιος χώρος αναπτύσσονται με βάση το κριτήριο της φέρουσας ικανότητας. Το αστικό περιβάλλον αλλάζει και οι πόλεις γίνονται φιλικές προς τους κατοίκους τους. Οι πόλεις γίνονται εφαλτήρια ανάπτυξης και δημιουργίας.

· Μια χώρα που η γεωργία , η κτηνοτροφία και η αλιεία ασκούνται με μεθόδους φιλικούς προς το περιβάλλον. Οι υδάτινοι πόροι χρησιμοποιούνται με φειδώ και σεβασμό. Τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα εν γένει αναδεικνύονται ως μοναδικά και η εμπορία τους εκσυγχρονίζεται προς όφελος του γεωργού και του καταναλωτή.

Αξιοκρατία: Θέλουμε μια Ελλάδα που να χρησιμοποιεί τις ικανότητες των πολιτών της και να δίνει τις ευκαιρίες να εκφράσουν πλήρως τις δυνατότητες τους.
· Θέλουμε μια χώρα που να παρέχει δυνατότητες στη έρευνα και την καινοτομία , δίνοντας την ευκαιρία στους ερευνητές μας να σπουδάσουν και να εργασθούν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που οργανώνονται και αξιολογούνται και χρηματοδοτούνται όπως τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

· Θέλουμε μια χώρα που η ηγεσία της ( διοικητική , πνευματική , πολιτιστική ) επιλέγεται αποκλειστικά με βάση τις ικανότητες της.

· Θέλουμε μια χώρα που οι νέοι έχουν τα μέσα και τις ευκαιρίες να αναπτυχθούν σε επαγγελματικά περιβάλλοντα εργασίας που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε δεξιότητες και παρέχουν τους πόρους για την υποστήριξη επιχειρηματικών ιδεών.

· Θέλουμε μια χώρα που δεν φοβάται τα ταλέντα της αλλά ενθαρρύνουμε και προσελκύουμε και ταλέντα από το εξωτερικό και τους Έλληνες της διασποράς.

· Θέλουμε μια χώρα όπου θα οικοδομήσουμε μια κοινωνία που τις λειτουργικές της ανάγκες και τους στόχους της θα υπηρετεί με θεσμικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας από την εκάστοτε κομματική κυβέρνηση , συγκροτημένος με αυστηρά αξιοκρατική ιεράρχηση των λειτουργιών του, συνεχή έλεγχο της ποιότητας και των ικανοτήτων του.

Ασφάλεια: Θέλουμε μια ισχυρή και συνεκτική κοινωνία , η οποία επιδιώκει το κοινό καλό.

· Θέλουμε μια χώρα με έντονη την αίσθηση της νομιμότητας και του σεβασμού των κανόνων.

· Θέλουμε μια χώρα ασφαλή από κάθε άποψη: ασφαλείς χώρους εργασίας , ασφαλείς δρόμους ,ασφαλείς στη πόλη και το χωριό, εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών μέσω της πολιτικής προστασίας της εργασίας και την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

· Θέλουμε μια χώρα που η δικαιοσύνη είναι αποτελεσματική , γρήγορη και ίση για όλους. Μια χώρα που σέβεται την αξιοπρέπεια των κρατουμένων. Μια χώρα απαλλαγμένη από τον καρκίνο του οργανωμένου εγκλήματος, το άγος της φοροδιαφυγής , της διαφθοράς και του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

· Θέλουμε μια χώρα που προστατεύει δυναμικά το τοπίο και το έδαφος , σέβεται και προστατεύει την φυσική , πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά, μοναδική στο κόσμο.

· Θέλουμε μια χώρα που φροντίζει και στηρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους ( ο δείκτης της ποιότητας της ζωής αυτών των ανθρώπων είναι δείκτης ευημερίας της χώρας μας)

· Θέλουμε μια χώρα που αποτρέπουμε και αποθαρρύνουμε την παράνομη μετανάστευση και καταπολεμούμε την εκμετάλλευση της μετανάστευσης.( Διεθνής συνεργασία - εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας ).



Ελευθερία: Θέλουμε μια Ελλάδα της Δημοκρατίας και της Συμμετοχής

· Θέλουμε μια χώρα όπου η κρατική εξουσία ενεργεί με αμοιβαίο σεβασμό , με τυπικές και ουσιαστικές δεσμεύσεις ,διατηρώντας το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών.

· Θέλουμε μια χώρα όπου υπάρχει υπεύθυνη πολιτική: Η πλειοψηφία έχει τα μέσα για να κυβερνήσει αποτελεσματικά και η αντιπολίτευση τα μέσα και τις εγγυήσεις άσκησης ελέγχου.Και οι δύο υποβάλλονται στο κριτικό έλεγχο του εκλογικού σώματος.

· Θέλουμε μια χώρα που το κοινοβούλιο είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης των πολιτών . Υπάρχουν όλοι ιι μηχανισμοί έλεγχου του « πολιτικού χρήματος» και οι πολιτική ζωή του τόπου δεν επηρεάζεται από επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα.

· Θέλουμε μια χώρα όπου τα κόμματα δεν συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα.

· Θέλουμε μια χώρα όπου οι πληροφορίες είναι ελεύθερα προσβάσιμες σε όλα τα επίπεδα και οι πολίτες ελεύθερα και αβίαστα εκφράζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου